27 Maj

Zastanawiasz się czym zastąpić cukier?

Często przechodząc na dietę, zanim całkowicie zrezygnujemy z cukru, wprowadzamy jego alternatywy, tj. cukier brązowy, miód lub inne popularne produkty. Czy każdy zamiennik będzie oznaczał dobry wybór?

Każdy z nas wie, że nadmiar cukru w diecie wpływa niekorzystnie na zdrowie. Bardzo często pierwszym krokiem do jego ograniczenia jest zamiana cukru białego na brązowy. CUKIER BRĄZOWY różni się od białego jedynie kolorem, który zawdzięcza dodatkowi melasy podczas procesu produkcji. Jego oddziaływanie na organizm, kaloryczność i indeks glikemiczny są praktycznie takie same, dlatego myślę, że nie warto tracić pieniędzy na coś, co tylko ma ładniejsze opakowanie. 


Kolejną często wybieraną alternatywą dla białego cukru jest MIÓD, który ma wielu sprzymierzeńców. W porównaniu do cukru białego i brązowego ma trochę niższą wartość energetyczną i indeks glikemiczny, może wykazywać min właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, jednak głównym jego składnikiem i tak jest cukier. Dlatego osoby, które mają problemy z gospodarką węglowodanową (diabetycy, insulinooporni) powinny go unikać, gdyż będzie powodował mocne wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi. 
Gdyby brać pod uwagę tylko cukier brązowy i miód jako zamienniki białego cukru, to zdecydowanie najlepszym wyborem byłby miód. 


Na rynku spożywczym istnieją jednak inne słodkie alternatywy, które charakteryzują się niską kalorycznością i indeksem glikemicznym. Są to substancje słodzące pochodzenia naturalnego, które poleca się zwłaszcza osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą. Zapewniają słodki smak potrawom nie wpływając gwałtownie na poziom glukozy i insuliny po posiłku. Należą do nich, m.in. KSYLITOL i ERYTROL. Pierwszy z nich ma prawie o 40 % mniej kcal niż cukier biały i brązowy, działa przeciwbakteryjnie przeciwgrzybiczo i jest naturalnym probiotykiem. Natomiast drugi jest w taki sposób metabolizowany w naszym organizmie, że wartość energetyczna jest praktycznie równa 0. Dodatkowo ma właściwości antyoksydacyjne. Jeśli więc będzie nam zależało, aby nie dostarczyć dodatkowych kalorii w czasie diety odchudzającej, a móc się cieszyć słodkim smakiem potraw, to erytrol wydaje się być tu być najlepszym wyborem. Erytrol dostępny na rynku może mieć różne pochodzenie, tj. fińskie, chińskie, francuskie i polskie. Jednak nie ma jednoznacznych informacji, które wskazywałyby, że któryś z nich jest gorszy lub lepszy od pozostałych.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Magdalena Węgrzyn - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ