30 Wrze

Sałatka z kaszą, tuńczykiem i sosem fistaszkowym

Szukasz pomysłu na szybki obiad do pracy? Pyszna sałatka przychodzi z pomocą!

-> 100 g dostarcza 106 kcal

Składniki:

  • kasza jęczmienna pęczak 50 g
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • garść rukoli
  • ogórek zielony

Sos fistaszkowy:

  • masło z orzeszków ziemnych - 2 łyżki
  • woda - 1/4 szklanki
  • chilii - szczypta
  • cukier/miód/ksylitol - 1/3 łyżeczki
  • sos sojowy - 1 łyżeczka 
  • czosnek - 1/2 małego ząbka

Wykonanie:

Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników sosu i dokładnie mieszamy do uzyskanie jednolitej konsystencji (można dodać więcej wody, by sos nie był zbyt gęsty).

Na talerzu układamy ugotowaną kaszę, posypujemy rukolą, układamy kawałki tuńczyka i porojonego na małe kawałki ogórka. Sałatkę polewamy sosem. 

Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Magdalena Węgrzyn - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ